Η Πτολεμαΐδα είναι πόλη στη βόρεια Ελλάδα, απλωμένη στην κοιλάδα της Εορδαίας και αγκαλιασμένη από τις βουνοπλαγιές του όρους Άσκιο, στα νοτιοδυτικά και του όρους Βέρμιο στα βορειοανατολικά ανήκει στο νομό Κοζάνης, είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Εορδαίας και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Εορδαίας.

Χαρακτηρίζεται ως ενεργειακή καρδιά της Ελλάδος λόγω των θερμοηλεκτρικών σταθμών που εκμεταλλεύονται το λιγνίτη της περιοχής για παραγωγή ενέργειας, η βιομηχανική εικόνα που δημιουργείται από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ είναι κάτι που αξίζει να δείτε από κοντά. Τα επιβλητικά φουγάρα ανάμεσα στις πεδιάδες, δημιουργούν μία εικαστική αντίθεση που εντυπωσιάζει τον κάθε επισκέπτη.

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει την Πτολεμαΐδα ξεχωριστή είναι το σημείο που είναι χτισμένη και αμέσως την καθιστά την ιδανική βάση για εξορμήσεις στη Δυτική Μακεδονία, σε λιγότερο από τριάντα λεπτά μπορείτε να φτάσετε στη λίμνη Βεγορίτιδα την λίμνη Ζάζαρη την γραφική βλάστη ή στο πανέμορφο νυμφαίο, σε λιγότερο από εξήντα λεπτά στις χιονοδρομικές πίστες του Καϊμακτσαλάν και της βίγλας και την πόλη της Καστοριάς!

Το Παλαιοντολογικό, ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της Πτολεμαΐδας διαθέτει μια συλλογή από τοπικές ενδυμασίες, παλιά γεωργικά εργαλεία, οικιακά σκεύη αλλά και προϊστορικά εργαλεία, οστά μαμούθ, χαυλιόδοντες από ελεφαντοειδή, απολιθώματα εντόμων, φυτών και κοχυλιών, που αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν κάποτε καλυμμένη από θάλασσα. Θάλασσα εδώ… Κι όμως! Στο χωριό Περδίκκα, το 1977, ανακαλύφθηκε «ο Ελέφαντας του Περδίκκα». Πρόκειται για τον παλαιότερο σκελετό ζώου που έχει ανακαλυφθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Είναι ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών με 5 μέτρα μήκος και 4 μέτρα ύψος.

Στο Πνευματικό Κέντρο παρουσιάζονται όλες οι θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις και μέσα σ’ αυτό γίνονται διάφορα σεμινάρια και ομιλίες. Στο χώρο του πνευματικού κέντρου λειτουργεί και το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο που διοργανώνει ο δήμος Πτολεμαΐδας με επισκέψεις ανθρώπων τεράστιας επιστημονικής μόρφωσης αλλά και καταξιωμένων καθηγητών από τον Ελληνικό αλλά και διεθνή χώρο. Ο πίσω χώρος του κτιρίου φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας ή γλυπτών. Η κατασκευή του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Βρίσκεται στη άνω πλευρά της πόλης, στη λεγόμενη Άνω Πτολεμαΐδα, μέσα σε αθλητικές εγκαταστάσεις με χώρους πρασίνου και αναψυχής, όπου βρίσκεται και μια μεγάλη παιδική χαρά. Απέναντι από το πνευματικό κέντρο βρίσκεται ο Μικρασιατικός Σύλλογος.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1988 και στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο του πρώην Δημαρχείου. Η συλλογή της αριθμεί 13.000 τόμους. Στο ισόγειο υπάρχουν τα παιδικά βιβλία ενώ στον πρώτο όροφο σε μια αίθουσα λειτουργεί βιβλιοθήκη των επιστημονικών βιβλίων και οι υπόλοιπες τρεις φιλοξενούν κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις. Τη βιβλιοθήκη περιστοιχίζουν διάφορα δέντρα και θάμνοι καθώς και ένα μικρό συντριβάνι. Μπροστά από τη βιβλιοθήκη δε, και σε μικρότερη απόσταση των εκατό μέτρων, βρίσκεται το επονομαζόμενο Παλαιό Πάρκο που είναι κατάφυτο από πεύκα και αποτελεί σήμα κατατεθέν και σύμβολο της πόλης.

Το Υδραγωγείο Πτολεμαΐδας είναι σήμερα ένα από τα δυο διατηρητέα κτίρια της πόλης (το δεύτερο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης από Κοζάνη.Το τμήμα του υδραγωγείου που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το σχήμα του στο τοίχο προς τον δρόμο. Το 1927 πυρπολήθηκαν, άγνωστο πως, τα γραφεία Διευθύνσεως Δυτ. Μακεδονίας και καταστράφηκαν όλα τα αρχεία μεταξύ των οποίων και τα στοιχεία διαχειρίσεως των έργων γεώτρησης Πτολεμαΐδας. Μετά από πολυήμερη σκέψη ο κ. Βαμβακάς (Δ/ντής της Δ.Δ.Μ.) σχεδίασε στο χαρτί την ακτινωτή εικόνα που αναφέρεται στους διάφορους τομείς έργων γενικότερα.

Από το Ακαδημαϊκό έτος 2009 - 2010 λειτουργεί στην πόλη της Πτολεμαΐδας το τμήμα της Μαιευτικής. Οι φοιτητές του Τ.Ε.Ι της μαιευτικής μπορούν να συνεργάζονται με το νοσοκομείο Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας, μέσω πρακτικής άσκησης. Το Μποδοσακειο, είναι ένα υπερσύχρονο και εντυπωσιακό νοσοκομείο που άνοιξε τον Αύγουστο του 1992 με τη δωρεά του Ιδρύματος Μποδοσάκη,βρίσκετε στις βόρειες περιοχές της πόλης και είναι δυναμικότητας 250 κλινών, ήταν πολύ αναγκαίο για την Πτολεμαΐδα και γενικότερα την Δυτική Μακεδονία.

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο της πόλης, ολυμπιακών προδιαγραφών θεωρείτε και όχι άδικα ένα από τα καλυτέρα της Ελλάδας, δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η ομάδα τα Δελφίνια Πτολεμαΐδας είναι η πρώτη σε βαθμολογία επαρχιακή ομάδα της Ελλάδας.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή πλοήγησή σας. Μάθετε περισσότεραOK